Ne _protiv_ Interneta

Zbog pogrešno shvaćenog cilja ovog projekta, podstaknut Željkovim reagovanjem, neophodno je obrazložiti zašto bi ova priča trebalo da bude prihvaćena i shvaćena kao ozbiljan problem.

Na početku želim da istaknem da „Zavisnost od Interneta“ nema za cilj borbu protiv Interneta. To jednostavno nema svrhe niti potrebe činiti, a dodatno u današnje vreme takva akcija osuđena je na propast u startu.

Čemu onda ovaj blog?

Neophodno je ljudima ukazati na opasnosti od prekomerne upotrebe Interneta, uključujući sve servise koje ova tehnologija omogućava. To nije ograničeno samo na web i elektronsku poštu. Postoji niz drugih aktivnosti koje dovode do bolesti zavisnosti. Najupečatljivije u periodu iza nas su pričaonice i „mesindžeri“ (IRC, MSN, Yahoo!, ICQ), ali nikako ne treba zanemariti mnogo opasnije kategorije poput mrežnih igara i društvenih mreža, o čemu ću pisati u narednom periodu.

Posledice svake bolesti zavisnosti, bila ona zavisnost od alkohola, narkotika, hrane ili Interneta, dovodi do narušavanja ličnosti, psihofizičkog stanja i društvenog života individue. Upotreba bilo čega u prekomernoj meri je opasna za konzumenta. Stoga treba težiti ka samokontroli i razumevanju sopstvenih grešaka.

Zašto o zavisnosti od Interneta na Internetu?

Adekvatno upozorenje o upotrebi nekog sredstva najbolju svrhu stiče postavljanjem na to sredstvo. Na svakoj pakli cigareta stoji da je pušenje štetno po zdravlje. Iako to znaju svi „od 7 do 77“, posebno je istaknuto tako da svaki pušač ima jasno upozorenje koje može videti pre paljenja svake cigarete.

Na svim alkoholnim pićima obavezno je navesti postotak alkohola u piću, tako da je konzument upozoren o opasnosti prekomernog uzimnja alkohola.

Iz istog razloga o prekomernoj upoterbi Interneta treba govoriti na Internetu, jer ovakva upozorenja i saveti upućeni su konzumentima Interneta a ne poljoprivrednicima ili direktoru prehrambene industrije.

I ponoviću ponovo: Internet je prava stvar, ako se pametno koristi!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s