O projektu

Pioniri detaljnije analize bolesti zavisnosti od Interneta na prostorima Srbije zasigurno su Milan (Beograd) i Aleksandar (Kragujevac) Urošević, koji su tokom 2001. i 2002. godine sproveli istraživanje na ovu temu.

Istraživanje je vršeno putem ankete sa 12 jednostavnih pitanja, postavljene na web i podeljene lokalnim provajderima Internet usluga u štampanom izdanju. Na žalost, naišli smo na veoma slab odziv i saradnju sa provajderima tokom tih 60 dana, koliko je pasivno anketiranje vršeno, te su rezultati ankete uglavnom prikupljeni sa weba.

Kompletirali smo osnovni vodič o zavisnosti od Interneta i e-pošte, te prikupili iskustva bivših zavisnika od ove bolesti.

Na ovom blogu prenosimo sve prikupljene informacije i iskustva, kako bi iste koristile svima koji žele da se informišu o problemu zavisnosti od Interneta u Srbiji početkom XXI veka.

Zbog nezainteresovanosti za ovaj problem od strane relevantnih faktora, projekat je obustavljen maja 2002. godine, a na sajtu projekta osvanula je poruka:

Obaveštavamo sve posetioce da su autori ove prezentacije odustali od daljeg održavanja i izučavanj Zavisnosti od Interneta, usled nedostatka slobodnog vremena i podrške.

Dakle, sam proces unapređivanja prezentacije i teorija je obustavljen te je ostao na nivou od maja 2002. godine.

~ Milan i Aleksandar

Advertisements

One thought on “O projektu

  1. A ja sam zavistan od prikupljanja raznih informacija, za šta mi je internet nekako najzgodniji. Da li je i to zavisnost?Mislim da možeš da provedeš dnevno i po 5h na internetu, a da ipak nisi zavistan. Sticajem okolnnosi posle višegodišnjeg svakodnevnog druženja s kompjuterom (i internetom) napravio sam naglu pauzu od oko 7-8 meseci i nisam primetio nikakve posledice (dobro, ponekad sam se sećao nekih scena iz Obliviona koji sam igrao prethodnih meseci). Jedino što mi je tada nedostajalo su ljudi s kojima sam se družio, reka, livade i slično (ne, nisam bio u zatvoru, radio sam na brodu, što je slično). Nedostajao mi je Svet Kompjutera više nego kompjuter. A ovde sam sleteo posle oštre krivine na Urketovom (tj. tvom) blogu koji sam prekopavao razmišljajući na koju distribuciju linuksa da skočim s prozora (iks_pe_original_midia_sentr_edišn). Ne zato što mi prozor puko(ovaj put su ga napravili, svaka im čast: prežive dvoje sitne dece, бутање™ i čupanje hardvera i softvera… ) nego zato što želim da naučim nešto novo. A i s godinama mi postaje sve bezveznije da besplatno koristim nešto što se plaća, a uz to je i dobro. Jel bi vi vozili nečiji nalickani ferari besplatno? Ja ne. Eto šta napravi internet od (nekad) normalnog čoveka, isprao mi mozak truli zapad sa njihovim poštovanjem prava, autorskih i drugih. Da li i potreba za znanjem i informacijama može da bude zavisnost. Ako da, onda sam ja zavisnik. A zavisnik sam i od hrane-ne mogu bez hrane ni 5 sati. I za kraj, naravno, citat velikog mislioca (mislim da je Maradona): „Ako je kokain droga, onda sam ja narkoman“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s